Thursday, March 12, 2009

Brocolice a jsem..




Brokoli..satu2nya sayur yg saya xsuka makan ketika mula2 mnjejakkan kaki di czech or even di Malaysia(ade ke brokoli kt m'sia?xpernah tgk lak kt pasar).Pernah sekali sy beli brokoli yg paling kecil di pasaran tp saya tidak berjaya utk mnghabiskannya..mungkin krn mind set saya utk tidak menerima sayur yg diberi nama brokoli tu mmbuatkan secantik mana pun brokoli tu ia tidak menarik minat sy utk memakannya...mmg saya cerewet dlm memilih makanan.satu lagi sayur di malaysia yg sy xgemar adalah terung.walaupun terung tu colour purple which is my favourite color,sampai skrg sy tidak mggemarinya..ditakdirkan sy dibiasakan dgn brokoli setelah mula masak sama2 ngn housemates dan skrg sy boleh makan brokoli dgn jayanya.Terima kasih kpd housemate krn tak jemu2 masak brokoli sampai sy dh xde pilihan lain selain perlu makan sayur pilihan majoriti itu.=P.Entah apa la first impression saya pasal brokoli ms dulu2 tu mmbuatkn sy tak suka..tapi byk juga kelebihan brokoli ni,bukan saja sumber vitamin c tapi ia juga mempunyai sumber anti-cancer nutrient..

nota 1 : Dalam kehidupan..banyak benda dan perkara yg mungkin tidak menarik minat kita tp kita terlepas pandang akan kebaikan di sebaliknya..sejauh manapun kebaikannya kita tidak cenderung utk menrimanya jika awal2 lagi kita menolak utk menerima.kenyataan yg saya ketengahkan ini agak umum tp mungkin sudah terlukis di minda kita sekarang apa contoh2 dlm kehidupan kita yg memungkinkan kenyataan di atas benar sekali..mari berfikir..

nota 2:tiada satu perkara pon yg baik kecuali apa yg baik di sisiNya..


4 comments:

logamemas said...

makan belut nak?hehehe...

hazilla_khairul said...

habibi xleh paksa sy..huuu~

logamemas said...

abg minat belut...kalau wife xleh nk masak...makan kat luar la gini..uhuk2...

hazilla_khairul said...

sy geli tgk ,pegang atau mkn belut..tlg!!