Monday, January 21, 2013

Muaz Firdausi now..2 y 8 months

Assalamualaikum wbt..

Its been too long since my last post,almost a year!..hehe.
Terasa nk share perkembangan  anakku  yg teristimewa Muaz Firdausi.
Alhamdulillah, dh hampir 6 bulan Allah bagi peluang mnjadi ibu yg sebenar2nya untuk Muaz . Bulan pertama kena reject oleh anak sendiri...oh sedih sgt masa tu :).tiba-tiba fikir,macam ni rupanya perasaan kena reject oleh anak sendiri..hehe .mungkin pada dia kenapa tiba-tiba ada orang  lain jaga dia dan cuba rapat dengan papa dia.

19 Januari 2013 genap usia muaz 2 tahun 8 bulan. Secara keseluruhan dia sihat cuma dia nampak kecil sikit dari usianya tapi dia aktif je mcm kanak2 lain. 14hb lepas br mnjalani assesment pertuturan sebab dia punya speech development delay .Kalau kanak-kanak sebayanya dah boleh buat three words sentence,dia pula hanya boleh two words sentences je dan dia xboleh nk bertanya lagi..kalau dia nak something dia just tunjuk kalau dia xtahu nak sebut,dari segi understanding plak dia ok xde masalah paham arahan dan kenal objek. Pernah  dapat tahu dari google ,kawan2, dan saudara mara pengalaman mereka yang kanak2 normal pun ada yang xleh bercakap seumur 3 tahun sedikit sebanyak membuatkan saya rasa lega sikit tapiii masih perlu usaha tolong dia.

Beberapa bulan lepas berhasrat nak hantar dia ke taska supaya dia boleh bersosial dengan harapan dia cepat  bercakap tapi fikir2 mcm xperlu lagi masa tu atas beberapa sebab.Lagipun kat rumah sy ade masa untuk ajar dia. Skrg bila dah nak start kerja pening pula nak plan yang terbaik untuk perkembangan dia nanti.


Didoakan muaz terus membesar dgn sihat walafiat dan jd anak  baik:)

2 comments:

rusnarusli said...

Salam wrt wbt

Selamat Hari Lahir buat Muaz Firdausi yg comel =)

Smg menjadi anak soleh penyejuk mata ayah ummi =)

<3, mc rus~

hazilla_khairul said...

wslm wbt..che rus ,besday muaz bulan 5,,hehe..nway,jzkk atas doanya..ameen ya rabb..:)